Podporujme podnikatelky Polabí!



Vera B. Strobach: ČS motivuje mladé rodiče k návratu do firmy

31.05.2013 20:53

Česká spořitelna patří mezi společnosti, které se aktivně věnují tématu rovných příležitostí a slaďování rodinného a pracovního života svých zaměstnanců a zaměstnankyň. Na to, jak to přesně v praxi vypadá, jsme se ptali Very Budway Strobach, která pracuje na pozici manažerky programu Diversitas a od 1. května také jako Erste Group Diversity Manager.

Vera Budway StrobachV České spořitelně máte pro rodiče program ČÁP. Co všechno v něm svým zaměstnancům a zaměstnankyním nabízíte?  

Program ČÁP je součástí programu Diversitas, který se zaměřuje na podporu diverzity v České spořitelně. ČÁP je jedním z jeho klíčových pilířů. Hlavním cílem je podpora rodičů (většinou jsou to ženy, v současné době máme čtyři muže na rodičovské dovolené) k dřívějšímu návratu z rodičovské dovolené prostřednictvím flexibilních pracovních úvazků, práce z domova a příspěvku na zajištění péče o dítě. ČÁP také posiluje průběžnou komunikaci mezi zaměstnancem (matkou) a firmou v průběhu mateřské/rodičovské dovolené. Začali jsme organizovat neformální setkání a workshopy, kde rodičům nabízíme možnost setkat se s managementem a diskutovat aktuální témata ve firmě a pracovních týmech. Nabízeny jsou také tréninky a workshopy na témata jako komunikační dovednosti, slaďování práce a rodiny, asertivita aj.

Do programu ČÁP patří:
  • Flexibilní formy práce, jako jsou zkrácený pracovní úvazek, práce z domova, job sharing (sdílená pracovní místa), posun pracovní doby a klouzavá pracovní doba. Tyto formy poskytujeme na základě dohody zaměstnance/zaměstnankyně a manažera/manažerky tam, kde to umožňuje pracovní pozice.
  • Příspěvek na hlídání dětí ve věku 1–5 let pro rodiče vracející se z mateřské nebo rodičovské ve výši až 4 000 Kč měsíčně.
  • Pro novopečené otce (či ty, co se stali adoptivním rodičem) nabízíme pět dní placeného volna.
  • Brožury pro rodiče na mateřské a rodičovské se základními informacemi, distribuce interního časopisu Trendy rodičům na MD/RD.
  • Speciální kurzy, jako je například „První pomoc batolat“ a „Hyperaktivita u dětí“ pro rodiče na MD/RD.
  • Pro rodiče na mateřské a rodičovské pořádáme každoročně setkání s rodiči, abychom s nimi udrželi kontakt. V roce 2012 proběhlo šest setkání, kterých se zúčastnilo víc než 150 maminek. Na setkání shrneme novinky v bance, představíme příběhy těch, kteří slaďují péči o dítě a zaměstnání. Nabízíme i workshop zaměřený na time management a slaďování při návratu do práce.
  • Webový portál pro rodiče na mateřské a rodičovské dovolené.
Nabízíte i různé flexibilní formy práce? Kdo všechno je využívá?

Jde o posun pracovní doby, sdílené úvazky, částečné úvazky nebo práci z domova. Využívají je především rodiče malých dětí, z nichž většina jsou ženy.  Částečně je využívají i ženy po padesátce.

Práce z domova je vždy možná jen na základě dohody mezi manažerem a zaměstnancem. Navíc v České spořitelně je řada pracovních míst, která to neumožňují – např. pracovníci na přepážkách, podkladníci atd.

Proč jste se rozhodli pro program ČÁP a flexibilní formy práce? 

V České spořitelně máme stále kolem tisíce žen (někdy i pár mužů) na mateřské a rodičovské. V roce 2008 jsme zjistili, že ČS má kolem 9,5 % žen z celkového počtu zaměstnanců na rodičovské dovolené a v letech 2005 – 2007 se pouze 12 % rodičů (matek) úspěšně vracelo do zaměstnání u firmy. Přijmout a zaškolit nového zaměstnance nás stálo zhruba o 170 000 korun víc. Integrovat ženy-matky po rodičovské je pro nás důležité i z ekonomického hlediska. Chceme udržet kvalifikované a schopné ženy, zvýšit jejich loajalitu a snížit náklady spojené s fluktuací.

 

Rozhovor vedla Mgr. Linda Sokačová

Text vyšel v 1. čísle newsletteru Šance projektu Rodina a práce - Šance pro Čelákovice.