Podporujme podnikatelky Polabí!



Co je to slaďování rodiny a práce a jak ho uchopit

04.09.2014 20:31

„Slaďování“ je snaha o vyvažování pracovního, rodinného a osobního života směrem k větší spokojenosti a efektivitě s cílem dosáhnout životní harmonie. Slaďování propojuje nejen rovinu pracovní s oblastí rodinnou, ale zahrnuje i aspekt osobních zájmů, koníčků, potřeb, hodnot a priorit. Kritérium osobní spokojenosti a rovnováhy vlastního života hraje při slaďování důležitou úlohu.

 

Je to dlouhodobý a zcela individuální proces. Důležité je uvědomit si, že to řešení, které naleznete v dané životní etapě, nemusí být za nějakou dobu již aktuální. Slaďovat tedy budete neustále. 

 

Proč je slaďovat důležité?

Starost o životní rovnováhu je důležitým stavebním kamenem na cestě k dosažení našich cílů, ať již na úrovni osobní, firemní, či společenské.

 

Přínosy slaďování pro rodiče na mateřské/rodičovské dovolené

Výzkumy ukazují, že stále více žen na mateřské či rodičovské dovolené by se rádo v tomto období realizovalo, alespoň částečně, i v pracovní oblasti; po určité době „intenzivního“ mateřství si mnoho žen uvědomuje, že jim „něco“ chybí – mohou mít pocit neuspokojení, frustrace, osobní stagnace, odtržení od okolního světa.

 

Přínosy slaďování pro zaměstnance

Návrat ženy s malými dětmi do zaměstnání je jednou z nejtěžších životních etap z hlediska časové i psychické náročnosti – najít si zaměstnání či vrátit se na původní místo, prokázat (ať již sobě, či zaměstnavateli), že to zvládnu, a zároveň zajistit péči o děti, domácnost a najít si čas pro partnera, přátele a sebe samu. Podpora společnosti, zaměstnavatele a nejbližších je přitom klíčová.

 

Přínosy slaďování pro zaměstnavatele

Stále více firem si uvědomuje, že podávat dlouhodobě kvalitní výkony mohou pouze spokojení, zdraví a vyrovnaní lidé. Pokud je zaměstnavatel vstřícný podpoře nástrojů slaďování a věnuje speciální pozornost osobám „slaďujícím“, hovoříme o firmě „přátelské rodině“.

 

Přínosy slaďování pro společnost

Přínosy pro společnost nakloněné politice přátelské rodině jsou zejména: ekonomická stabilita, eliminace zdravotních problémů způsobených stresem, eliminace sociálních problémů, podpora rodinné politiky, eliminace rozvodovosti, snížení nezaměstnanosti, odstranění diskriminace a stereotypního myšlení, společenských stereotypů, odstranění platové nerovnosti žen a mužů a nestejného uplatnění na trhu práce.

 

Jak slaďovat úspěšně

Snažte se vědomě o dosažení rovnováhy

Svůj čas rozdělujte vědomě mezi všechny životní oblasti: práci, rodinu (děti, partnera), přátele, nezapomínejte na odpočinek a zdravý životní styl, ale ani na svůj osobní rozvoj, zájmy, relaxaci a otázky vaší motivace, hodnot a priority.

 

Uvědomte si, co je pro vás důležité

Pouze ten, kdo si je vědom hodnot, které uznává, si může stanovit svoje priority a ty poté řídit.

 

Dobíjejte baterky

Nešetřete svůj život „na později“, „až děti odrostou“, „až vám skončí rodičovská“, „až budete v důchodu“, žijte tady a teď.

 

Neustále na sobě pracujte, budujte svoje sebevědomí

Pokud jste na mateřské či rodičovské dovolené, pojměte tuto dobu jako dobu vašeho osobního růstu.

 

Pracujte neustále na partnerském vztahu a posilujte jej

Převezměte vědomě zodpovědnost za svůj vztah a neustále na něm pracujte.

 

Nejste superžena, superpracovnice, supermatka

Delegujte, využívejte pomoci okolí, zavrhněte dokonalost, naložte si toho jen tolik, kolik unesete, a naučte se efektivně řídit a organizovat svůj čas.

 

Plánujte

Vytvořte si svůj osobní plán slaďování. Zapojte partnera, sestavte plán péče o dítě a plán pracovního života – zajímejte se ještě před nsátupem na MD/RD, řešte dopředu změny, které přinese návrat do zaměstnání. Podnikání.

 

Věřte, že to zvládnete!

 

Bariéry ve slaďování a jak se bránit

Na své cestě za slaďováním můžete narazit na řadu překážek, které vám mohou situaci ztížit.

Bariéry vnější

1. Předsudky společnosti – společenský obraz ženy na MD/RD,  péče o děti je jen ženskou úlohou, žena se stará o domácnost, muž funguje jako živitel, ženy nemohou zastávat určité profese.

2. Stereotypní myšlení na straně zaměstnavatele, které může vyústit až v diskriminační jednání – žena s malými dětmi je pro zaměstnavatele neatraktivním zaměstnancem“ (ztratila svou kvalifikaci, již není tou pracovnicí, která na MD odcházela, nebude časově flexibilní, bude stále myslet na děti místo práce, bude často chybět kvůli nemocným dětem atd.), ženy upřednostňují rodinu před „kariérou“, ženy nemohou vykonávat tuto profesi, ženy nejsou profesně motivované.

3. Neexistence či malá podpora opatření prorodinné politiky ve firmách.

4. Nedostatečné kapacity v předškolních zařízení, neexistence nebo omezený výběr dalších zařízení pro péči o malé děti.

5. Nezájem/malá podpora partnera či osob v okolí ženy.

 

Bariéry vnitřní

1. Ztráta sebevědomí, nízké sebevědomí

2. Negativní přístup, mentální nastavení – podpořené negativními příběhy z okolí („známá už dva roky hledá práci a nemůže ji najít“), všeobecně špatnou situací („je velká nezaměstnanost, s malými dětmi si práci nikdy nenajdu“), srovnáváním („to já nikdy nedokážu, nikdy ze mne nebude taková manažerka/podnikatelka/masérka…“)

 

Jak z toho ven?

1. Získejte nový pohled na sebe, své získané dovednosti a přínosy doby strávené doma pro další život. Tento pohled posiluje tzv. koncept „rodičovských kompetencí“ – dovedností a schopností, které jsem díky péči o děti a rodinu získala - mění společenský pohled na období intenzívní péče o dítě.

2. Přesvědčte zaměstnavatele o svých kvalitách. Uvědomte si svoje přednosti, schopnosti a dovednosti a naučte se je prezentovat. Nepoukazujte na nedostatky a na to, co jste  době péče o malé děti ztratila, nýbrž na to, co jste získala a co můžete nabídnout.

3. Přesvědčte zaměstnavatele o individuálním schématu slaďování vaší práce s rodinou.  Představte mu svůj plán slaďování, upozorněte ho na problémová místa a navrhněte možná řešení. Upozorněte na výhody pro zaměstnavatele: motivaci, loajalitu, výkonnost, snížení nemocnosti, ušetření nákladů na hledání nových zaměstnanců či zaškolení, neodnášení know-how z firmy.

4. Účastněte se projektů na slaďování a vzdělávacích akcí k podpoře osob slaďujících, informujte se, angažujte se v komunální politice, zajímejte se o veřejné dění.

5. Pojměte slaďování jako projekt partnerů a celého okolí.

6. Posilujte své sebevědomí a neustále na něm pracujte.

7. Pracujte na svých silných stránkách, dělejte, co vás baví, a buďte v tom nejlepší. Snažte se myslet pozitivně a optimisticky.